רפואת השיניים היא התחום העוסק ספציפית בחלל הפה ובריאות השן והחניכיים. רופא שיניים כשמו הוא – הרופא העוסק בתחום זה. בכמה עשרות השנים האחרונות, חל פיתוח בתחום רפואת השיניים תודות לכניסה של טכנולוגיות מתקדמות. בעוד בעבר, היה קושי בשיקום דנטלי ושמירה על שיניים בריאות הרי שכיום ניתן לבצע מגוון רחב מאוד של טיפולים אצל רופא שיניים בהצלחה גדולה מאוד וכמעט ללא תופעות לוואי. מהי הכשרתו של רופא שיניים? מה ההבדל בין רופא שיניים "רגיל" למומחה? איך נכון לבחור רופא שיניים והאם יש הבדל בין רופא שעובד ברפואה הפרטית לציבורית? כל התשובות לשאלות אלו ועוד בהמשך.
מהי הכשרתו של רופא שיניים?
על מנת להיקרא רופא שיניים יש לקבל תואר ברפואת שיניים ממוסד לימודים מוכר בארץ או בחו"ל. משך הלימודים הוא בין 4 ל-7 שנים תלוי במוסד הלימודים הספציפי. על מנת לעסוק ברפואת שיניים בארץ יש לעבור מבחן רישוי ולקבל רישיון עבודה ממשרד הבריאות. ללא הכשרה זו לא ניתן לעסוק ברפואת שיניים בישראל. במסגרת לימודי רפואת השיניים הרופא ילמד את כל תחום רפואת השיניים במלואו ויוכשר לעשות הליכים כגון עקירת שן, סתימות, ניקוי שיניים עמוק, טיפול במחלות חניכיים ועוד. רופא שיניים יכול לרשום תרופות מסוימות למטופליו כמו רופא לכל דבר ועניין.
רופא שיניים מומחה
מומחה ברפואת שיניים הוא רופא שיניים אשר עבר מסלול הכשרה נוסף (אחד או יותר). מעבר לרפואת השיניים הכללית, רופא יכול להתמחות באחד או יותר מהתחומים הבאים:
- רפואת שיניים לילדים
- כירורגיית פה ולסת
- אורטודונטיה – יישור שיניים
- פריודונטיה – מחלות חניכיים והליכים כירוגיים של החניכיים
- אנדודונטיה – בעיות הקשורות לשורשי השיניים
- פרוטטיקה – שיקום על גבי שתלים ושימור גשר, כתרים וכד'
- רפואה של חלל הפה
מומחים ברפואת שיניים מבצעים גם טיפולי שיניים סטנדרטיים וגם טיפולים הנכללים במסגרת הכשרתם כמומחים. לא פעם, מומחה בתחום מסוים יעבוד מול רופאי שיניים כלליים ובשיתוף פעולה עימם. כמו כן, ישנם רופאים אשר נשארים בתחום המומחיות שלהם ולא מבצעים טיפולים "רגילים". לרוב מדובר ברופאים עצמאיים המקדישים את המרפאה שלהם לתחום מסוים ברפואת השיניים למשל יישור שיניים.
רפואת שיניים מונעת
רופאי שיניים לא רק מטפלים בבעיות שיניים וחלל הפה, הם גם יכולים למנוע את הופעתן של בעיות אלו. כדי לשמור על בריאות שיניים תקינה לאורך שנים חשוב מאוד להגיע אל רופא השיניים פעמיים בשנה לבדיקה. בדיקת שיניים תעזור לאתר בעיות בשיניים ובחניכיים ולאפשר לרופא להציע פתרונות פשוטים אשר ימנעו טיפולים מורכבים בעתיד. כמו כן, טיפול שיננית (המוצע במרבית מרפאות השיניים) יעזור לשמור על בריאות השן ועל אסתטיקה דנטלית. רופאי השיניים יכולים להמליץ על שגרת היגיינה דנטלית ולהדריך שימוש באמצעים כגון חוט דנטלי.
רפואת שיניים כירורגית
מרבית רופאי השיניים נכנסים תחת הקטגוריה של רופא שיניים שאינו כירורג. כירורגיית שיניים כשמה היא – התמחות בניתוח בחלל הפה. שלא כמו רופא שיניים "רגיל" כירורג שיניים עובר הכשרה נוספת המאפשרת לו לבצע ניתוחים באזור החניכיים וחלל הפה. שירותיו של כירורג נחוצים במקרים בהם יש צורך בפרוצדורות מורכבות כגון הרמת סינוס לפני השתלת שיניים, חילוץ של שן בינה כלואה בעקירה מורכבת ועוד. כירורג דנטלי יעבוד במרבית המקרים בשיתוף פעולה מלא עם רופא השיניים הכללי כדי לתכנן תכנית טיפול מתאימה ספציפית למצבו של כל מטופל.
רפואת שיניים אסתטית
אמנם לא מדובר בתחום התמחות רשמי אך בהחלט ניתן לומר כי רפואת השיניים האסתטית הופכת למאוד פופולארית בשנים האחרונות. בעוד בעבר ההתמקדות ברפואת שיניים הייתה על בריאות השן הרי שכיום מוצעים גם טיפולים לשיפור האסתטיקה הדנטלית. רופא שיניים יכול לעשות הליכים כמו ניקוי והלבנת שיניים, הנחת כתרים לשיפור המראה הכללי של השיניים ועוד.
מהו רופא שיניים פרטי והאם הוא שונה מרופא ברפואה הציבורית?
רופאי השיניים חופשיים לעבור במסגרת הרפואה הפרטית והציבורית. ישנם לא מעט רופאי שיניים בארץ אשר מקבלים מטופלים במרפאות פרטיות וגם במסגרת קופות החולים. עם זאת, רבים מעדיפים את רפואת השיניים הפרטית מתוך מחשבה כי מדובר בשירות מקצועי יותר. ניתן לומר כי יש צדק מסוים בדבר שכן רופא שיניים בעל מרפאה פרטית יהיה במרבית המקרים בעל ניסיון רב ומומחיות גבוהה בטיפולים שהוא מציע. כמו כן, במסגרת רפואת השיניים הפרטית ניתן לעשות טיפולי שיניים מגוונים כולל טיפולים אסתטיים כמו הלבנת שיניים.
איך לבחור רופא שיניים?
בבואנו לבחור רופא שיניים חשוב קודם כל למצוא רופא שאנו מרגישים נוח איתו. ביקור במרפאת שיניים יכול להיות חוויה נעימה ויכול להיות חוויה מלחיצה עבור אנשים רבים. מרפאה נוחה, מסבירת פנים, עם צוות נעים הליכות ומקצועי מאוד חשובה. בנוסף, על הרופא להיות בעל סבלנות ולהסביר את מהצב הדנטלי בצורה פשוטה ומובנת. בנוסף, יש לקחת בחשבון את אופי הטיפול הדרוש שכן ייתכן ויש צורך במומחה. רצוי לבחון יותר מרופא שיניים אחד ולקבל חוות דעת שנייה במקרה הצורך לפני ביצוע טיפולים מורכבים.