בקע דיסק – סימפטומים וטיפול

תמונה של ירון מלמד

ירון מלמד

עורך ראשי באתר my-health.co.il

בקע דיסק – סימפטומים וטיפול

כאבי גב הם תופעה מוכרת אצל לא מעט אנשים אך הסיבות לכך לא תמיד זהות. אחת מהסיבות הנפוצות לכאבי גב היא בקע דיסק. הדבר יכול להתרחש לכל אורך עמוד השדרה ולגרום לכאבים חזקים שלעיתים משבשים את שגרת החיים. אז מהו בקע דיסק? מה גורם לזה ואיך מאבחנים? מהם התסמינים וכיצד ניתן לטפל? כל מה שרציתם לדעת על בקע דיסק תוכלו למצוא במאמר זה.

בקע דיסק – סימפטומים וטיפול
בקע דיסק – סימפטומים וטיפול

מהו בקע דיסק?

עמוד השדרה שלנו מורכב מחוליות כאשר ביניהם נמצאים הדיסקים. תפקידם של הדיסקים הוא לוודא שהחוליות לא מתחככות זו בזו, לשמש כמגן במצבים של טראומה, לתמוך במשקל הגוף ולהעניק גמישות לעמוד השדרה.  הדיסקים בנויים משכבה חיצונית קשיחה ובמרכזם חומר דמוי ג'ל. הדיסק עטוף בסיבים אשר מאפשרים להם להתחבר אל החוליות שבעמוד השדרה והם מייצבים את הדיסקים במקומם. בקע דיסק מתרחש כאשר השכבה החיצונית הקשיחה של הדיסק נקרעת. במצב זה, החומר במרכז הדיסק עלול לדלוף אל תעלת עמוד השדרה. הדליפה יכולה ליצור לחץ על שורשי העצבים אשר קיימים לכל אורך עמוד השדרה. כתוצאה מכך, כאבים וחולשה בזרועות, ברגליים ובגב יכולים להופיע.

בקע דיסק – למה זה קורה?

.ישנן שלוש סיבות עיקריות היכולות לגרום להיווצרות של בקע דיסק:

  • גיל המטופל – אחת הסיבות העיקריות למקרים של בקע דיסק היא הגיל. לאורך השנים, הנוזל הקיים בתוך הדיסקים הנמצאים לאורך עמוד השדרה מאבד מנפחו. במקרים אלה, הדיסקים נשחקים כיוון שאין מה שישמש כחוצץ ביניהם. כתוצאה מהחיכוך, סדקים או קרעים עלולים להופיע ואז נוצרת דליפה של החומר דמוי הג'ל.
  • טראומה – תאונת דרכים או נפילה עלולים להביא לבקע בדיסק. מאמץ יתר כתוצאה מהרמה של משהו כבד או סיבוב לא נכון של הגוף , גם הם יכולים ליצור לחץ על עמוד השדרה ולהופעה של בקע דיסק.
  • משקל עודף – הלחץ שנוצר על עמוד השדרה כתוצאה ממשקל עודף יכול לגרום לבקע דיסק.

סימפטומים של בקע דיסק

בקע בדיסק שכיח יותר באזור הגב התחתון והצוואר. מדובר בחלקים יחסית יותר גמישים של עמוד השדרה ודווקא כיוון שהם מאפשרים יותר תנועה, נוצר יותר בלאי ואיבוד של הנפח הנוזל הפנימי. לא מעט אנשים חיים עם בקע דיסק מבלי לחוות תסמינים כלשהם, במיוחד כאשר מדובר בבקע קטן. במקרים בהם קיים בקע דיסק אשר לוחץ על עצבי עמוד השדרה הכאב הוא לרוב ברמה מאוד גבוהה. בדרך כלל מטופלים מדווחים על כאבים בצד אחד של הגוף אשר מקרינים לזרועות או לרגליים – תלוי במיקום הבקע. סימנים קלאסיים של בקע דיסק יכולים להיות:

  • כאב בעת שיעול
  • כאב בעת מעברי תנוחות
  • תחושה של צריבה לאורך הזרוע והרגל
  • כאב חמור יותר בעת ישיבה או כיפוף הברכיים
  • חולשה בשרירים
  • חוסר שיווי משקל
  • רפלקסים איטיים
  • אובדן שליטה בשלפוחית השתן/מעיים
ד"ר שלמה כהן - כירופרקט
מאמר זה בחסות ד"ר שלמה כהן

ד"ר שלמה כהן הינו כירופרקט מומחה המטפל במודיעין

אבחון של בקע דיסק

במידה ומרגישים כאבי גב אשר מקרינים לזרועות או לרגליים, כדאי לקבוע תור לאורתופד אשר יוכל לאבחן האם מדובר במקרה של בקע דיסק. הרופא יבצע בדיקה פשוטה שבה יבקש מהמטופל להרים רגל אחת ישרה למעלה. פעולה זו תגרום לכאבים חדים לאורך אותה רגל במידה ומדובר בבקע דיסק אשר לוחץ על העצב. הרופא יבצע תשאול על היסטוריה רפואית ועל תחושות שהמטופל חווה בנוסף לכאב כמו חולשה בשרירים, קהות ורפלקסים איטיים. בשלב הבא, על מנת לתת אבחון מדויק, האורתופד יבקש מהמטופל  לבצע את אחת או יותר מהבדיקות הבאות:

  • MRI – בדיקה אשר מאפשרת לראות בבירור את עמוד השדרה. בדיקה זו מאוד יעילה ומסייעת באבחון של בקע דיסק.
  • NSC ו-EMG – בדיקות אשר מודדות באמצעות דחפים חשמליים את מידת ההשפעה שתהיה על העצבי עמוד השדרה במקרה של בקע דיסק. מדובר בבדיקות לא סטנדרטיות והרופא יבקש מהמטופל לבצע אותן רק במקרים של תחושת קהות והקרנה של כאב. הבדיקות נערכות כאשר לא ניתן לקבוע חד משמעית באמצעות הMRI שמדובר בבקע דיסק.
  • רנטגן – לרוב משתמשים בצילומי רנטגן ככלי ראשוני אשר מיועד יותר לשלול מצבים אחרים, כיוון שהם לא מאפשרים לראות בבירור את הדיסקים והעצבים בעמוד השדרה.

בקע דיסק  – טיפול כירורגי

במידה ומטופל חווה כאבים למשך יותר משלושה חודשים אשר לא מאפשרים לו לנהל שגרת חיים תקינה, אפשרות כירורגית יכולה להיות פתרון אידיאלי. לרוב, מדובר בפרוצדורות פשוטות ואשפוז קצר. כיום ישנם ארבעה הליכים עיקריים אשר מטפלים במקרים של בקע דיסק

  • מיקרוסקוטומיה – פרוצדורה שבה מסירים חלקים מהדיסק וזאת על מנת להקל על הלחץ שנוצר על עמוד השדרה וגורם לכאבים.
  • כריתת למינציה – יצירה של מרווח גדול יותר עבור חוט השדרה והעצבים באמצעות הסרה של חלק מעצם החוליות.
  • CDR/ACDF – החלפת של דיסקית צוואר הרחם (CDR) או כריתת צוואר הרחם הקדמי (ACDF). במסגרת הליכים אלה, הרופא מסיק את הדיסק שיוצר את הלחץ ומכניסים במקומו שתל עצם או דיסק מלאכותי.
  • Microlaminoforaminotomy – הלך שבו מסירים חלק מזערי מעצם החולייה על מנת ליצור מרווח לעצבים.

לאחר הליכים כירורגיים, המטופלים אמורים להרגיש באופן מידי הקלה משמעותית ברמת הכאב אך  לעיתים נדרש לא מעט זמן עד שהעצבים מבריאים לחלוטין.

בקע דיסק – טיפול שמרני

למי שמעוניין להימנע מניתוח, ישנם לא מעט טיפולים שמרניים יעילים לאנשים אשר סובלים מבקע דיסק. ירידה במשקל יכולה להקל על הכאבים במצב של בקע דיסק שכן היא תוריד את הלחץ שנוצר על עמוד השדרה. פעילות גופנית מותאמת למטופל יכולה לחזק את השרירים ועל ידי כך לתמוך בגב.  תרגילי ליבה עליהם יכול להמליץ הרופא או פיזיותרפיסט יכולים לעזור גם כן. יש להימנע גם מעישון אשר יכול לגרום למחלות דיסק ניווניות. אפשרות נוספת היא טיפול אצל כירופרקט – התמדה על ביקורים קבועים אצל כירופרקט יכולים להקל על הכאב ואף לפתור את הבעיה.

תמונה של ירון מלמד

ירון מלמד

עורך ראשי באתר my-health.co.il

עוד על הכותב >
תמונה של ירון מלמד

ירון מלמד

עורך ראשי באתר my-health.co.il

עוד על הכותב >