תחום רפואת השיניים הוא מאוד רחב ובו לא מעט אנשי מקצוע בעלי הכשרות שונות – אחת מהן היא שיננית. תפקידה של שיננית הוא לעזור למטופלים ילדים ומבוגרים לטפל בשיניים ובחניכיים. שיננית עוברת הכשרה מיוחדת ותחומי האחריות שלה הם רבים. אז איזה הכשרה שיננית עוברת? למה צריך בכלל שיננית? אלו תכונות חשוב שיהיה לה? על מה היא אחראית? ומה ההבדל בעצם בין שיננית לבין סייעת רופא שיניים?
תמונות טיפול שיננית לפני ואחרי
הכשרה של שיננית
תוכניות ההסמכה של שיננית הן רחבות וכוללות תכנית לימודים אשר מתמקדת בכל תחומי הידע הנדרשים לביצוע התפקיד באופן יעיל ומקצועי. על מנת ששיננית תוכל להעניק את הטיפול הכי מקצועי, עליה להיות בקיאה במספר תחומי ידע.
- תחומי לימוד כלליים אשר כוללים פסיכולוגיה, סוציולוגיה, תקשורת בעל פה, תקשורת כתובה ועוד
- מדע ביו רפואי – אנטומיה, פתולוגיה, ביוכימיה, פיזיולוגיה, פרמקולוגיה, פיזיולוגיה, כימיה, מיקרוביולוגיה, אימונולוגיה ותזונה
- מדעי השיניים – פתולוגיה אוראלית, רדיוגרפיה, אמבריולוגיה אוראלית, מורפולוגיה של שיניים, השימוש בחומרים דנטליים וטיפול בכאב
- היגיינת שיניים – חינוך לבריאות הפה והחניכיים, קידום בריאות, בקרת זיהומים וסיכונים, היגיינת שיניים קלינית, מצב חירום רפואי, ניהול מטופלים, מתן שירות למטופלים בעלי צרכים מיוחדים וחוקי אתיקה של רפואת השיניים.
מאיה קוסנר הינה שיננית במרפאת שיניים מג'יק טאץ באשדוד
שיננית – למה צריך?
טיפול אצל שיננית אפשר לעבור במספר מקומות. שיננית יכולה לבצע את הטיפולים במרפאה פרטית, מרפאה שעובדת עם קופת החולים, בתי חולים ועוד. עבודתה של שיננית מסייעת למטופלים למנוע ולטפל בבעיות חניכיים וגם להיפטר מריח רע מהפה. ביקורים קבועים אצל שיננית יכולים למנוע טיפולי שיניים מיותרים אך במידה ויש צורך, שיננית יכולה לסייע בשמירה על השיניים גם למטופלים אשר נאלצו לעבור ניתוחים וטיפולי שיניים מסובכים. רפואי השיניים לרוב יוכלו להמליץ לכם לאחר הטיפול על שיננית טובה שעובדת איתם במרפאה או במקום אחר על מנת שתוכלו להתמיד ולשמור על היגיינת השיניים.
שיננית – תכונות חשובות
שיננית טובה צריכה שיהיו לה מספר תכונות על מנת שתוכל לבצע את תפקידה במקצועיות, ביעילות ובאופן שיאפשר למטופלים להרגיש בנוח.
- סבלנות וחיוביות – אנשים רבים חווים חרדה בכל מה שקשור לטיפולי שיניים. סבלנות היא אחת התכונות היותר חשובות שיהיו לשיננית. עליה להבין כי יש אנשים שרק המחשבה על ביקור עתידי במרפאת שיניים מעוררת בהם תחושות שליליות ופחדים שלרוב הם לא רציונליים. שיננית צריכה ליצור אווירה נינוחה וסבלנית, להסביר באופן ברור ורגוע את מהות הטיפול לפני התחלתו ואף ללוות את הטיפול בהסבר מילולי על הצעדים היא מבצעת. הדבר יקל על החוויה של המטופל ויהפוך אותה ליותר קלה ומרגיעה. גישה חיובית תקל על המטופל – תחושה שהם מדברים עם ידיד או חבר ולא איש מקצוע תשפר את איכות החוויה.
- דייקנות – כל תזוזה שלא במקום עלולה לגרום לכאב אצל המטופל כיוון שמדובר בעבודה בתוך חלל מאוד קטן. העבודה בתוך חלל הפה חייבת להיעשות בצורה מאוד זהירה ומדויקת.
- כושר גופני – עבודתה של שיננית היא מאומצת כיוון שעליה לבצע את אותם תנועות מספר רב של פעמים לאורך היום. בין אם מדובר בעבודה בישיבה או בעמידה, שיננית חייבת להיות בעלת כושר גופני תקין על מנת שתוכל לעמוד בדרישות המקצוע.
- מסירות – תפקידה של שיננית הוא לשמש כדוגמה ומודל עבור המטופלים על מנת שיידעו כיצד לשמור על היגיינת שיניים טובה. המסירות של השיננית לתחום רפואת השיניים, תעזור למטופלים לשנות את ההרגלים הרעים ולהתמיד על תחזוקת השיניים והחניכיים.
שיננית – תחומי אחריות
על שיננית מוטלים לא מעט תחומי אחראיות בתחום רפואת השיניים. כחלק מתחומי האחריות שלה, עליה להשלים בדיקות מקדימות עבור כל מטופל חדש שמגיע אל המרפאה, לקחת צילומי שיניים ולפתח אותם, לנהל את ההרדמה המקומית של המטופל ולתעד את תוכניות הטיפול אשר מתוכננות ומבוצעות אצל כל מטופל. בנוסף, השיננית אחראית גם על ניקוי והסרה של כתמים ואבנית מהשיניים ולשים איטום שיגן על השיניים. שיננית צריכה להיות מסוגלת לבחון את הפה של כל מטופל ולהעביר את הממצאים אל רופא השיניים – לאחר מכן, תוכל להמליץ לאותו מטופל כיצד לטפל בשיניים שלו וללמד אותו כיצד לצחצח נכון ולהשתמש בחוט דנטלי. ישנו תחום אחריות נוסף אצל שיננית אשר יותר קשור לשמירה על היגיינת הכלים בהם עושים שימוש למטרת הטיפולים. כלים אלה כוללים כל מכשור ידני או חשמלי שמיועד לניקוי וליטוש השיניים ואף מכונת הרנטגן בה משתמשים על מנת לבצע את צילומי השיניים והלסתות.
ההבדל בין שיננית לבין סייעת רופא שיניים
ברור לנו מה תפקידה של שיננית – אך מה ההבדל בינה לבין סייעת רופא שיניים? זה אמנם נראה כי התפקיד שלהם חופף אף בפועל סייעת לרוב לוקחת על עצמה תפקידים שקשורים יותר ללוגיסטיקה של ניהול המשרד ולא רק מתמקדת בביצוע הפעולות הרפואיות. בין השאר, סייעת רופא שיניים אחראית על קביעת פגישות למטופלים, עיקור ציוד בו משתמשים בעת טיפולי השיניים, ניהול הכספים של המרפאה, סיוע ומסירה של כלי עבודה בעת הטיפול לרופא השיניים, ליטוש שיניים בשביל להסיר כתמים, הרדמה מקומית ומריחת איטום ופלואור על השיניים.
הדרך הטובה ביותר להימנע מטיפולי שיניים היא לשמור על היגיינת הפה והחניכיים. לא להרבות במאכלים עתירי סוכר, לא לעשן, השתדל לא לצרוך כמויות גבוהות של אלכוהול, לנקות את השיניים בחוט דנטלי ולצחצח את השיניים בצורה נכונה. במידה ולמרות זאת, אתם מוצאים עצמכם זקוקים לטיפול שיניים, הקפידו לבקר אצל שיננית באופן קבוע על מנת שתוכל לבצע ניקיון לפה ובכך תוכלו לשמור על היגיינת פה טובה. טיפול אצל שיננית לא לוקח זמן רב וכדאי אפילו לקבוע מראש טיפול בכל פעם שאתם מסיימים את הטיפול הקודם על מנת שלא לפספס פגישה.