פלואוריד וטיפול שיננית

אמייל היא השכבה החיצונית שעוטפת כל שן ומגנה עליה. הפלואוריד תומכת באמייל ומסייע לה להילחם בחיידקים ולהגן על בריאות השיניים. טיפול פלואוריד יעיל במיוחד עבור מטופלים שנמצאים בסיכון גבוה להתפתחות של עששת וחורים בשיניים. החורים נוצרים כאשר חומצה שנוצרת על ידי החיידקים שוחקת את השיניים ורקמת החניכיים. התוצאה של פירוק שכבת האמייל יכולה לגרום לנזק בעצבים שבשורש השן.
תמונה של ירון מלמד

ירון מלמד

עורך ראשי באתר my-health.co.il

טיפול פלואוריד אצל שיננית

טיפול פלואוריד אצל שיננית נעשה באמצעות שימוש בספוגית או מברשת על מנת לשטוף את הפה באמצעות תמיסה מאוד מרוכזת שמגיעה בצורת ג'ל, לכה או קצף. התמיסה מכילה כמות גבוהה יותר של פלואוריד אשר קיים במים או במשחות השיניים. הטיפול לוקח רק מספר דקות כאשר ההנחיה היא להימנע מאכילה או שתייה למשך כחצי שעה על מנת לאפשר לפלואוריד להיספג באופן מלא. חשוב לתת מידע על ההיסטוריה הרפואית לפני התחלת הטיפול על מנת לוודא שהשיננית מתאימה את אופי הטיפול.

כמה פלואוריד צריך?

תדירות טיפול פלואוריד אצל שיננית נעשה בהתאם למצב השיניים של המטופל – הוא יכול להיעשות כל שלושה חודשים, חצי שנה או שנה. השיננית יכולה להמליץ על שטיפה מיוחדת או שימו בג'ל פלואור בבית במקרים שבהם יש נטייה גבוהה להתפתחות של חורים בשיניים. הסיכון להופעה של חורים יכול להיות בגלל צריכה גבוהה של אלכוהול, תזונה והיגיינת פה לקויים, שכבת אמייל חלשה, הפרעות אכילה, יובש קיצוני בפה ואי מעקב קבוע וביקורת אצל רופא השיניים.  כמות הפלואוריד שאנו זקוקים לה משתנה בהתאם לגיל. מגיל לידה ועד גיל 3, אנו זקוקים לכמות של עד 1.5 מיליגרם. מגיל 4 עד גיל שש – 2.5 מ"ג, גיל 7 עד 10 – 1.5 עד 2.5 מ"ג, ואצל מתבגרים ואנשים מבוגרים יש צורך בכמות של 1.5 עד 4 מ"ג.

יתרונות של פלואוריד

פלואוריד לא יכול להסיר את הריקבון אך הוא יכול לסייע במניעה שלו. הפלואוריד משיב את המינרלים למשטח השיניים ולאמייל שנשחק בעקבות הצטברות החיידקים. הוא מעכב גם התפתחות נוספת של חיידקים שמזיקים ועלולים ליצור חורים ומייצר משטח חיצוני חזק שמגן ומונע חדירה של רקבון לשורשי השן. טיפול פלואוריד הוכח כיעיל עבור ילדים ומבוגרים וככל שהחשיפה של הילד גבוהה יותר בגיל צעיר כך הסבירות להופעה של חורים בשיניים פוחתת.

תופעות לוואי לפלואוריד

עודף פלואוריד יכול לגרום לסיבוכים וחשוב לוודא שלא ניתן בטעות מינון גבוה מדי. חשיפת יתר לפלואוריד עלולה לפגוע בהתפתחות של השיניים והעצמות ולכן עד גיל שנתיים לא מומלץ להשתמש במשחות המכילות פלואוריד. עודף פלואוריד יכול לגרום להופעה של כתמים לבנים על השיניים, לצפיפות יתר בשיניים לא חזקות, הופעה של הומאוסטזיס בעצמות ובמקרים קיצוניים אף לתחושת בחילה, עייפות, הזעה מוגברת ושלשול.

שימוש במשחת שיניים עם פלואוריד

צחצוח השיניים פעמיים ביום מסיר את רובד החיידקים שמצטברים על השיניים והחניכיים. השימוש בחוט דנטלי משלים את הטיפול שכן באמצעותו ניתן להגיע למשטחי שיניים שזיפי המברשת לא מגיעים אליהם. ניתן להשתמש רק במים בעת הצחצוח אך השימוש במשחת שיניים שמכילה פלואוריד יוצרת שכבת מגן ותחזק את היתרונות של הצחצוח. פלואוריד קיים גם במים שאנו שותים אך בכמות מאוד מזערית וגם אם מוסיפים להם תוספת פלואוריד, מידת החשיפה לא מספיקה. ניתן להשתמש רק במשחת שיניים באופן קבוע (ואפילו להוסיף תוספי תזונה המכילים פלואוריד) אך מומלץ גם להגיע לטיפול פלואוריד אצל שיננית על מנת על מנת להיות בטוחים שמקבלים את הכמות הנדרשת שתשמור על בריאות השיניים.

תמונה של ירון מלמד

ירון מלמד

עורך ראשי באתר my-health.co.il

עוד על הכותב >
תמונה של ירון מלמד

ירון מלמד

עורך ראשי באתר my-health.co.il

עוד על הכותב >