בקע, הנקרא גם קילה או הרניה הוא מצב רפואי הנגרם כתוצאה מדחיפה של איבר אל עבר דופן הבטן. בקע מפשעתי הוא אחד מכמה סוגי בקעים שקיימים, ממנו סובלים עד כ 10% מכלל האוכלוסייה. היום נדבר על הנושא כדי להבין לעומק מה הוא בקע, מה זה בקע מפשעתי, מה הגורמים לו, איך ניתן לזהות אותו ומה חשוב לדעת לקראת הטיפול.
מהו בקע?
בקע הוא כאמור מצב רפואי המתאר דחיפה של איבר או רקמה כלשהם בגוף אל עבר אזור אחר בגוף, שאינו במסגרת הנורמה. בקע מפשעתי הוא אחד מסוגי הבקע השכיחים ביותר והוא מתייחס למצב שבו חלק מרקמת המעיים יוצאת ממקומה הטבעי ונדחקת אל תעלת המפשעה. את סוגי הבקע המפשעתי ניתן לחלק לשני סוגים עיקריים: סוג אחד נקרא בקע חד צדדי, שמופיע בצד אחד בלבד של המפשעה. הסוג השני הוא בקע דו צדדי. בקע מסוג זה מופיע בשני צדדי המפשעה בו זמנית. לעיתים בקע יכול להתחיל כחד צדדי ועם הזמן להתפתח לבקע דו צדדי. כמו כן יש להבחין בין בקע בתעלת המפשעה שנחשב ליותר שכיח, ובין בקע פמורלי שנחשב כיום ליותר מסוכן ומגדיל את הסיכויים לסבול מנמק מעי ומסיבוכים נוספים.
בקע הוא מצב שכלעצמו אינו מסכן חיים, עם זאת חשוב לזהות אותו ולטפל בו בזמן בכדי למנוע סיבוכים עתידיים שעלולים להיגרם ולגרור השלכות קשות יותר על בריאותנו.
איך נגרם בקע מפשעתי?
בקע יכול להיות בקע מולד, ובמקרה כזה הוא יתפתח עם הגיל ועם היחלשות השרירים שלנו, כאשר בשלב מסוים חלק מאיברי הבטן יתחילו לחדור דרך פתח קטן הממוקם בתעלת המעי, ירחיבו אותו ויצאו דרכו. בקע שאינו מולד מתפתח באזור שבין תעלת המפשעה לחלקו המרכזי של הגוף ונגרם גם כתוצאה מהיחלשות דופן הבטן.
איך תזהו בקע מפשעתי?
ישנם כמה סימפטומים שיעזרו לכם לזהות בקע במפשעה. לעיתים ניתן ממש להרגיש בליטה באחד מצידי המפשעה או בשניהם, המלווה לרוב בכאב מקומי. במקרים רבים ניתן להרגיש תחושת כאב בצורה המופשטת לכל אזור המפשעה, היא עשויה להתגבר בזמן הרמת משקל כבד, שיעול או בזמן התכופפות. רבים הסובלים מהבעיה מתארים גם תסמינים של תחושת משיכה, לחץ או חולשה באזור המפשעה. אצל גברים, אחד התסמינים יכול להיות בין היתר גם נפיחות סביב אזור האשכים.
מתי חייב לפנות לרופא?
אם חשתם בחלק מהתסמינים מומלץ להגיע לבדיקה אצל רופא בהקדם האפשרי. אם הרגשתם בבליטה באזור המפשעה בדקו אם אתם מצילחים לדחוק אותה בחזרה למקומה בזמן שכיבה ובזהירות יתרה. אם אינכם מצליחים יכול מאוד להיות שהבקע כלוא, כלומר נגרמה חסימה של רקמת המעי, במקרה כזה יש לפנות במיידי לבדיקת רופא. הכליאה של רקמת המעי עשויה להיות מסוכנת ובמידה והיא לא מטופלת אף להוביל לנמק, לזיהום ולנזקים שעשויים להיות בלתי הפיכים.
אם אתם סובלים מבקע כלוא סביר שתרגישו גם בחילות, צורך להקיא ותחושו בדופק מואץ. גם חום גבוה עשוי להעיד על בקע כלוא וכמו כן גם כאב שהופיע בפתאומיות והחל להחמיר מהר. שימו לב גם לצבע הבליטה ובדקו האם היא משנה את צבעה, צבע אדום או אפילו סגול יכול להעיד על כך שמדובר בבקע כלוא.
מה עלול להוביל להופעת בקע מפשעתי?
חלק מהגורמים שעלולים להוביל להתפתחות בקע מפשעתי הם לחץ מוגבר בפנים הבטן, חולשה של שרירי דופן הבטן, יתר מאמץ בזמן הטלת צרכים, הרמת משקלים כבדים באופן קבוע, עודף משקל ושיעולים כרוניים.
מי יותר סביר לסבול מבקע מפשעתי ומה הם גורמי הסיכון?
גברים נחשבים לבעלי סיכוי גבוה יותר לפתח בקע מפשעתי במהלך חייהם לעומת נשים כאשר אצל נשים הבעיה נפוצה יותר בקרב הריוניות. קבוצות נוספות שנחשבות לבעלות סיכון רב יותר הן מבוגרים, מי שסובלים מעצירות או משיעול כרוניים ומטופלים אשר אובחנו עם סוג בקע אחר בעבר. לקבוצת הסיכון מתווספים גם מטופלים עם היסטוריה של פציעות באזור דופן הבטן, כאלה שעברו ניתוחים באזור או שהיו מעורבים בתאונה. גם מי שבמשפחתו יש היסטוריה של בקעים יהיה בעל סיכוי גבוה יותר לסבול מבקע מפשעתי. מעבר לכך, גם עישון נחשב לגורם סיכון משמעותי שעשוי להגביר את הסיכויים לסבול מבקע במהלך החיים.
איך מאבחנים בקע מפשעתי?
אם יש חשד לבקע חשוב מאוד לפנות לרופא כדי לאבחן אותו בצורה הנכונה. האבחון יתבצע בבדיקה גופנית שאינה פולשית ולרוב יעשה אותה הרופא בעצמו. הרופא יבצע תשאול על מנת להבין את חומרת המצב ממנו סובל המטופל ובכדי להתאים עבורו את הטיפול.
שלב האבחון מאוד קריטי על מנת לקבוע את המשך הטיפול. במידה ומדובר בבקע שאינו משמעותי הרופא יוכל להמליץ על מעקב בלבד, על מנת לוודא שהוא לא מתפתח ומחמיר. במידה והבקע גדול יותר ניתן לשקול אופציה של טיפול בניתוח. במידת האפשר יעדיפו הרופאים להימנע מביצוע ניתוח מאחר והוא עלול לגרום לסיבוכים כמו זיהום או אצירת שתן, אם כי הסיכויים להופעתם הם נמוכים.
איך מטפלים בבקע מפשעתי?
את הניתוח ניתן לבצע כהליך של פתיחת בטן מלאה או בניתוח פולשני זעיר. בניתוח זעיר (לפרוסקופיה) הרופא יבצע כמה חתכים בלבד דרכם תוחדר מצלמה וכלי ניתוח זעירים. הניתוח יתבצע בהנחיית הרופא דרך המצלמה ובאמצעות הכלים המיקרוסקופיים כך שלא יהיה צורך בחיתוך מלא של הבטן.
במקרים בהם יש צורך בניתוח בטן פתוח הרופא ייצור חתך גדול יותר בבטן ויחזיר באופן ידני את רקמות המעי שסטו ממקומן אל חלל הבטן. לאחר מכן הוא יתפור את האזור "הקרוע" בתעלת המפשעה אליה הן נדחפו. ההחלמה מניתוח זה היא מורכבת יותר ויכולה לקחת חודש – חודשיים.