מאז שאנחנו ילדים ההורים הזהירו אותנו לגבי חורים בשיניים, ובצדק. עששת זה מצב מאוד כואב ולא נעים שאף אחד מאיתנו לא רוצה להגיע אליו. שמירה על הגיינת הפה חיונית כדי למנוע הופעה של חורים, אבל מה עושים כשזה לא עוזר? היווצרות של חורים בשיניים עשויה לפגוש את כולנו, ואנחנו עלולים לא לזהותם ובכך אף להחריף את הבעיה. אז איך נדע לטפל בחור בשן לפני שיהיה מאוחר מידי? ומה קורה אם לא מטפלים בחור בשן בזמן? הנה כל מה שאתם צריכים לדעת.
מה הם חורים בשיניים?
חורים בשיניים (עששת) נוצרים בעקבות פעולת חיידקים הנמצאים בחלל הפה ועל השיניים שלנו. כאשר אנחנו מכניסים מזון לפה המתערבב יחד עם הרוק ועם החיידקים נוצר רובד לבן על השיניים הנקרא "פלאק". כשאנחנו אוכלים מזון עם ריכוז גבוה של עמילן (דוגמת דגנים שונים, אורז, תפוחי אדמה, קטניות וכו') הפלאק נדבק והופך לעיקש יותר על השיניים שלנו. במידה ולא נקפיד לצחצח שיניים בצורה נכונה הלכלוך הזה עשוי להישאר דבוק על השן ולאחר כיומיים להפוך למה שנקרא אבנית. החיידקים הופכים את רב הסוכר לסוג של חומצה, שהיא בחלוף הזמן עשויה להמיס את מבנה השן וליצור חור.
שמירה על הרגלים בריאים כמו צחצוח שיניים פעמיים ביום, שימוש בחוט דנטלי ובתכשירים לשטיפת חלל הפה היא חשובה ביותר למניעת עששת, כך גם צריכה מופחתת של מזונות עשירים בסוכר. עם זאת, ישנם גורמים שעשויים להוביל להתפתחות של עששת עליהם יש לנו קצת פחות שליטה. למשל מבנה וצורת השיניים שלנו, ריכוז הרוק, קצב ההפרשה שלו ועוד. יש גבול לכמה השפעה יש לנו ולפעמים עשויים להתפתח חורים בשיניים לא משנה כמה נשמור עליהן, במקרה כזה חשוב לעלות הבעיה כמה שיותר מוקדם כדי למנוע נזק נוסף לשן.
הסכנות שבהזנחת חורים בשיניים
אז מה קורה אם לא מטפלים בחור בשן? אם לא נדע לזהות את העששת ולא נטפל בה כראוי היא עשויה לחדור לעומק השן, עד לרקמה הפנימית ביותר שלה הנקראת מוך השן. הזנחה ארוכה אף עשויה להסתיים בריקבון מוחלט של השן עד שלא תישאר ברירה אלא לעקור אותה לחלוטין. נרצה כמובן להימנע ממצב כזה ולעלות על הבעיה כמה שיותר מהר.
איך תדעו אם יש לכם חור בשן?
חשוב להכיר לעומק את התסמינים כדי לדעת לאבחן את החור בשן כמה שיותר מהר ולטפל בו. עששת מלווה תחילה בכאבים באזור השן ואף בנפיחות. כמו כן אתם עשויים לחוש ברגישות בזמן אכילה ובעיקר בחשיפה לחום או לקור. לעיתים אפשר ממש להבחין בחור עצמו שנראה כמו כתם חום או שחור על גבי השן. לא תמיד אנחנו נראה את החור בעצמנו או נרגיש בתסמינים, זו הסיבה שחשוב להיות במעקב ולהגיע לביקורת אצל רופא שיניים אחת לכמה חודשים.
טיפול בחור בשן
לאחר שאובחן חור בשן הרופא יטפל בו על פי העומק והחומרה שלו. במידה ומדובר בחור שהגיע רק לשכבה השטחית של השן תבבצע סתימה פשוטה הנקראת סתימה לבנה או סתימת אמלגם. ככל שהחור יהיה מעמיק יותר כך גם הסתימה שיצטרך הרופא לבצע תהיה גדולה יותר. במידה והחור יהיה כל כך עמוק עד שיגיע למוך השן לא תהיה ברירה אלא לבצע טיפול שורש. אם אתם חוששים שיש לכם חור בשן עדיף לא לחכות ולתת לו להחמיר, מומלץ להגיע ישירות לבדיקה של רופא, שיאבחן ויעניק את הטיפול הנדרש לפני שיגרם נזק מהותי לשן שלכם.