האם לילדים יש עששת, אם כן מה עושים איתה?

תמונה של ירון מלמד

ירון מלמד

עורך ראשי באתר my-health.co.il

האם לילדים יש עששת, אם כן מה עושים איתה?

עששת בשיניים הורסת את ציפוי האמייל (משטח ציפוי חיצוני) שמגן על השן. הופעה של עששת יכולה להופיע אצל ילדים ומבוגרים כיוון שלכולנו יש חיידקים בפה. הסיבות להופעה של עששת אצל ילדים יכולה להיות כיוון שהתזונה שלהם עתירת סוכרים ועמילן, היגיינת הפה שלהם לקויה או שזרימת הרוק בחלל הפה גבוהה מהרגיל.  

מהי עששת?

העששת נוצרת בעקבות הצטברות של חיידקים שנקראת מוטאנס סטרפטוקוקוס. כאשר החיידקים ניזונים מסוכרים, הם מייצרים חומצה שממיסה מינרלים בשכבת האמייל שהיא השכבה החיצונית של השן. אך לא רק השכבה החיצונית נפגעת – בשלב מסוים, הדנטין (השכבה הפנימית בשן), העצבים וכלי הדם בשן יכולים גם להיפגע במידה ולא מטפלים בעששת.

מה גורם לעששת אצל ילדים?

חיידקים באזור הפה עלולים לגרום לריקבון ולחורים בשיניים. הקפדה על תזונה יכולה למנוע עששת – תזונה שמכילה כמות לא רגילה של עוגות, ממתקים, מיצי פירות, לחם, חלב ודגנים עלולה לגרום להצטברות של סוכרים ועמילן על השיניים. חיידקים בפה מוזנים מהפחמימות שאנו מכניסים לפה וכתוצאה מכך נוצרות חומצות. התזונה הלקויה, הימצאות החיידקים והיווצרות החומצה גורמים להופעה של פלאק שנדבק ופוגע בשיניים. החומצות הללו מעכלות לאט ובהתמדה את שכבת האמייל שמגנה על השן וגורמות להיווצרות של חורים בשן.

איך למנוע עששת אצל ילדים?

על מנת למנוע הופעה של עששת אצל ילדים, ישנן מספר פעולות שניתן לבצע:

  • צחצוח הלשון, החניכיים והשיניים מרגע הופעת השן הראשונה כשהם עוד תינוקות. יש לבצע את הצחצוח פעמיים ביום עם משחה שאינה מכילה פלואוריד בשנתיים הראשונות ולאחר מכן ניתן להשתמש במשחות שיניים עם פלואוריד. מומלץ גם להשגיח על הילדים כאשר הם מצחצחים את השיניים.
  • כאשר מדובר בילדים מתחת לגיל 3, אין צורך בכמות גדולה של משחת שיניים. מריחה של כמות בגודל גרגר אורז מספיקה. לאחר מכן, ניתן להשתמש בכמות גדולה יותר, בערך בגודל של גרגר תירס.
  • שימוש יומי בחוט דנטלי פעם אחת ביום אצל ילדים מעל גיל שנתיים
  • הקפדה על תזונה מאוזנת ומניעה מכמות גדולה של מאכלים שעשירים בסוכרים כמו עוגיות, שוקולד וסוכריות.
  • ניקיון יסודי של המוצצים ואי שיתוף של סכו"ם, כוסות או צלחות על מנת למנוע העברה של חיידקים
  • פעוטות נוטים להשתמש עדיין בבקבוק לפני השינה ומומלץ שלא להכניס בפנים מיצים או אפילו פורמולה כיוון שהם מכילים סוכרים – כדאי להכניס רק מים.
  • הקפדה על הגעה קבועה אל רופא השיניים אחת לחצי שנה על מנת לבצע בדיקה וניקוי של השיניים
מאמר זה בחסות ד"ר אבי בביוב

בעל ותק וניסיון רב שנים בתחום רפואת השיניים לילדים.

עששת אצל ילדים – סימפטומים

הופעה של עששת אצל ילדים מתחילה לרוב בכתמים לבנים שמופיעים על השיניים באזורים שנפגעו ושבהם שכבת האמייל החלה להישבר. הילד עלול לדווח על רגישות באזור השיניים – הרגישות יכולה להפוך לכאב כאשר לא מטפלים בעששת ואז נוצרים חורים. כאשר נוצרים חורים בשיניים אצל ילדים, ניתן לראות זאת באמצעות כתם חום בהיר שמופיע על השן. ככל שהחור בשן מעמיק, הכתם הופך להיות יותר כהה ויכול אף להפוך לשחור.  לא כל ילד מראה את אותם סימפטומים ובמרבית המקרים הם לא ידווחו על תחושת רגישות או כאב. ברוב המקרים, הופעה של עששת תווה בתחושת כאב או רגישות למזונות מסוימים ולשתייה חמה או קרה. לכן, מומלץ להגיע לביקורת אצל רופא השיניים אחת לחצי שנה על מנת להיות בטוחים שלא נוצרה עששת בפה ושאין חורים בשיניים.

כיצד מאבחנים עששת אצל ילדים?

על מנת לאבחן עששת אצל ילדים, רופא השיניים יבחן את ההיסטוריה הרפואית של הילד, יבדוק את הפה של הילד ואף יבצע צילומי רנטגן במידת הצורך. הטיפול שיינתן על ידי רופא השיניים יהיה בהתאם לגילו של הילד, הסימפטומים שהוא מציג, מידת החומרה שלהם ומצב הבריאות הכללית שלו. את האבחנה ניתן לעשות רק כאשר השיניים נקיות ויבשות ורופאי השיניים משתמשים בשיטת ניקוד ICDAS על מנת לאבחן עששת ולא באמצעות שיטוט בפה. שיטה זו מאפשרת לבצע רישום מדויק של תהליך העששת שמתרחש בפה ולבחון אפשרויות טיפול. במידה וקיים קושי לאבחן עששת, רופא השיניים יכול להשתמש גם במפרידים שיסייעו לו לראות טוב יותר את השיניים. כאשר מדובר בבדיקת עששת אצל ילדים, רוב הסיכויים שלא נעשה בעבר צילום רנטגן ולכן יידרש לבצע באותו מעמד על מנת לקבל אבחנה מדויקת של המצב. במידה וקיים מרווח רב בין השיניים שמאפשר לרופא לבחון את השיניים האחוריות, הוא ימנע מצילום רנטגן על מנת לא לחשוף את הילד לקרינה. תינוקות בני חצי שנה עד שנה הם בעלי סיכון גבוה לקבל עששת והסיכוי קטן כאשר מדובר בתינוקות בגיל שנה עד שנה וחצי. במידה והעששת מופיעה על האמייל בשיניים הטוחנות הקבועות, רופא השיניים יוכל להנחות את ההורים כיצד לטפל בשיניים על מנת להימנע מהופעה נוספת של עששת.

כיצד מטפלים בעששת אצל ילדים?

במרבית מן המקרים, על מנת לטפל בעששת, יהיה צורך להסיר את החלק שכבר נקרב בשן והחלפתו בסתימה. השימוש בסתימות מיועד לתקן את הנזק שנגרם לשן כתוצאה מהעששת כאשר ניתן להשתמש בסוגי מילוי שונים. הטיפול בעששת יכול להיעשות גם באמצעות שיקום השן. שיקום ישיר יעשה בפגישה אחת אצל רופא שיניים שבמהלכה יוחדר חומר מילוי ישירות לתוך החור שנוצר בפה. חומר המילוי יכול להיות עשוי מכסף, חומצה אקרילית, שרף או אבקת זכוכית. שיקום עקיף ייעשה במספר מפגשים אצל רופא השיניים והוא יכלול הנחה של כתרים, גשר או ציפויים. החומרים בהם משתמשים עבור שיקום עקיף יכולים להיות עשויים מזהב, מתכת או קרמיקה. לאחר סיום הטיפולים, רופא השיניים יוכל להמליץ ולהנחות את הילד וההורים כיצד לשמור על השיניים כך שלא תופיע עששת בעתיד.

תמונה של ירון מלמד

ירון מלמד

עורך ראשי באתר my-health.co.il

עוד על הכותב >
תמונה של ירון מלמד

ירון מלמד

עורך ראשי באתר my-health.co.il

עוד על הכותב >